M. MAĎARIČ: Po nástupe do funkcie ma zaskočilo viacero nepríjemných zistení

17.07.2012 Bratislava

Bratislava 17. júla (TASR) - Ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) počas prvých 100 dní vo funkcii zaskočilo viacero nepríjemných zistení. Išlo hlavne o laxný prístup predchádzajúceho vedenia k finančnému zabezpečeniu viacerých realizovaných aktivít.

Príkladom je nezisková organizácia Danubiana, ktorú vtedajšie vedenie založilo bez vyriešenia otázky jej dlhodobého financovania. Podobne na tom je projekt kultúrnych poukazov. Na tento rok boli zazmluvnené v približne o 1,6 milióna eur vyššej sume, než malo ministerstvo na tento účel peniaze v rozpočte. Aj pri plánovanej rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie (SNG) Maďarič zistil, že namiesto Danielom Krajcerom (SaS) avizovaných 30 miliónov eur má v rozpočte istých len 10 miliónov eur.

Ministra prekvapil aj negatívny stav, ktorý zdedil v oblasti digitalizácie kultúrneho dedičstva. Analýza ukázala meškania a nedostatky v každom z deviatich národných projektov voči plánovaným a schváleným harmonogramom ich implementácie. Do jeho nástupu sa nezrealizovali desiatky potrebných a plánovaných verejných obstarávaní. "Najväčšia hrozba sa však ukazovala v tom, že niektoré významné digitalizačné aktivity boli plánované duplicitne, čo zakladalo v budúcnosti riziko vysokých neoprávnených výdavkov," upozornil Maďarič. Na ešte väčšie riziko neoprávnených výdavkov vo výške desiatok miliónov eur narazilo MK pri objednávkach na nákup digitalizačných zariadení a výpočtovej techniky.

Počas prvých 100 dní sa rezort aktívne ujal svojej zanedbanej koordinačnej úlohy pri čerpaní eurofondov na účel digitalizácie a aj projekty Európske hlavné mesto kultúry. So spoluvlastníkom a zakladateľom Danubiany Gerardom H. Meulensteenom sa podarilo dohodnúť financovanie tejto inštitúcie na nasledujúce dva roky. Úspešne sa zrealizovalo konanie na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND), ktorým sa stal Marián Chudovský. Intenzívne sa pokračovalo v prácach na rekonštrukcii a obnove hradu Krásna Hôrka. Vypracovaná bola novela zákona o úhradách za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami. Naplno sa pracuje na vyhlásení verejného obstarávania na realizátora rekonštrukcie SNG, pričom v krátkom čase bude zverejnené predbežné oznámenie.

S primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom rozbehol Maďarič rokovania, týkajúce sa založenia a spoločného prevádzkovania kunsthalle. Po úspešnej prezentácii elektronickej encyklopédie tradičnej ľudovej kultúry minister rozhodol o podpore budovania elektronického archívu tradičnej ľudovej kultúry.
 

Vyberte región